Onze verhalen

Adel Al Nabelsi maakte een video met een boodschap. “Hoe wij in Syrië samenleefden met veel liefde, zorg en aandacht voor elkaar”

De Perzisch sprekende volken hebben een uitdrukking: er gaat geen kleur boven zwart. Dat zeggen ze tijdens het meemaken van persoonlijke of maatschappelijke tragedies en rampen. En nu tijdens deze wereldwijde corona-epidemie hoor ik het vaak van mijn vrienden en familie.

Fares sprak met een groep Jemenitische vluchtelingen in Nederland die zich vrijwillig hebben ingezet om het coronavirus te bestrijden.

Net als in Nederland werd in Iran de ernst van het virus lange tijd ontkend, schrijft Firoozeh Farjadnia. ‘Er waren mannen die voor de camera het grafraamwerk likten van het mausoleum dat door honderden mensen was aangeraakt.’

Terwijl de wereld voor isolatie heeft gekozen, negeren de Irakezen het risico op besmetting met corona. Ze lachen erom, omdat ze al zoveel hebben meegemaakt.

Nu in de hele wereld een grote crisis dreigt en veel mensen in angst leven, vraagt Lidija Zelovic zich af in hoeverre we ongevoeligheid voor de ander kunnen voorkomen.

In deze serie vertelt Saeed Al-Gariri over zijn ervaringen als vluchteling in Nederland. Reflecties vol humor en poëzie, waarin hij de balans probeert terug te vinden in zijn nieuwe leven.

Hoe heeft corona zijn weg naar Congo gevonden? En belemmeren de sociaal-politieke omstandigheden de bestrijding van het virus? Oscar Delo beantwoordt deze vragen.

Met haar nieuwe YouTube kanaal informeert Besan Zarzar  nieuwkomers over de coronacrisis.

De coronacrisis drijft Mehmet Sezgin tot wanhoop. Alleen een radicale omwenteling kan ons redden, betoogt hij.

Het Perzische nieuwjaar en het paasfeest is normaal gesproken een viering van een nieuw begin in Iran. Maar dit jaar is dat lastig.

طالما لا سقفَ للأحلام.. احلمْ.. فلا نهاية للحلم. ولا موت للأمل.. وكلّما كان حلمك صعباً كانت لذّة تحقيقه أجمل

Wat betekent de zee voor een vluchteling? Rare vraag! Maar Entisar El-Ghareeb geeft antwoord door ons te vertellen over haar reis op zee als vluchteling naar Nederland

Zohor is getrouwd met een man uit Gaza. Hoewel ze trots is op haar man en kinderen, leverde zijn afkomst veel problemen op in Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. In haar video vertelt ze over haar ervaringen.

Firoozeh Farjadnia begrijpt niks van het hamstergedrag van de Nederlanders. In Iran doet niemand dat. ‘Kennelijk ben ik toch nog niet goed ingeburgerd.’

Duizenden kinderen in Jemen worden gedwongen om deel te nemen aan gevechten. Degenen die overleven gaan een ellendig leven en een verloren toekomst tegemoet, schrijft Fares Alhemyari.

‘Turkije is de grootste gevangenis ter wereld voor journalisten,’ betoogt Serkan Ince, ‘vooral voor Koerdische journalisten.’ Een beschouwing over de teloorgang van persvrijheid in het land dat hij ontvluchtte.

De Syrische leider Bashar al-Assad is geen fan van de vrije pers. Toch wist RFG-auteur Abdul Kader Monlla hem te strikken voor een interview. Hij trof de oorlogsmisdadiger in een goede bui.

Schrijfster Firoozeh Farjadnia vluchtte 25 jaar geleden uit Iran. Nu vragen landgenoten haar om advies. ‘Zal ik daar, in Europa, wel in alle vrijheid kunnen leven, sporten en genieten?’

Leven als vluchteling in Turkije is één van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Je bent helemaal niemand en je stelt niets voor, vindt Handan Tufan

In Afrika kreeg de Rwandese president Paul Kagame onder zijn tegenstanders de bijnaam ‘Zwarte Hitler’. Hier lees je een verhaal over een van zijn slachtoffers.

De staat van vrijheden in Iran blijkt uit de zwakke deelname van de Iraniërs aan de recente verkiezingen. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Auschwitz door het Rode Leger van de voormalige Sovjet-Unie werd bevrijd. Dat was Op 27 januari 1945. Op deze dag worden zes miljoen joodse slachtoffers van de Holocaust wereldwijd herdacht.

In Jemen woedt een vergeten oorlog. Deze leidde tot een van de meest verschrikkelijke humanitaire catastrofes ter wereld. Ondanks initiatieven van de Verenigde Naties raakte het politieke overleg in een impasse.

interview dossier

Cultuur

Film, beeldende kunst, theater en meer. Kunst en cultuur in alle vormen, vanuit RFG-perspectief. Lees meer

interview dossier

Fotografieproject New Voices

Maak hier kennis met het fotografieproject New Voices en haar fotografen. Lees meer

dossier

Persvrijheid

In samenwerking met 360 Magazine en Free Press Unlimited werkt RFG Media aan artikelen over persvrijheid wereldwijd. Lees meer

dossier

RefugeeHelp

Artikelen over de Nederlandse cultuur en asielprocedures, gemaakt in samenwerking met RefugeeHelp (VluchtelingenWerk Nederland). Lees meer