Onze verhalen
Duizenden nieuwkomers verkregen de afgelopen jaren de Nederlandse nationaliteit. Voor de meesten wordt het morgen de eerste keer dat ze mogen stemmen in vrije verkiezingen. ‘Mijn stem zal voor het eerst in mijn leven impact hebben’
Het leven waar je over klaagt,
is een droom van anderen.
Nadat haar buurmeisje in het AZC corona krijgt, wordt Ghazaal Yousefi ook zelf ziek. Ze moet in quarantaine. Eenzaam en koortsig dagdroomt ze over granaatappels, haar favoriete boek De kleine prins en haar ouders.
De meeste EU-landen voelen zich niet verantwoordelijk voor vluchtelingen. Hierdoor kunnen de bewoners van Griekse kampen niet uit hun uitzichtloze situatie gered worden.
Iraniërs zijn creatief in het bedenken van manieren om het verbod op prostitutie te omzeilen.
In 1979 vond de islamitische revolutie in Iran plaats. Volgens Hamed A. Nadoshan verlangt een jonge generatie Iraniërs terug naar het tijdperk van voor de islamitische revolutie.
Strijdende partijen in Jemen misbruiken de rechtbanken om tegenstanders uit te schakelen en vrijheden te onderdrukken, schrijft Fares Alhemyari.
Iran wil met hulp van bondgenoten in Bagdad een omstreden wet door het Irakese parlement loodsen. Als de wet wordt aangenomen, verandert Irak in een openluchtgevangenis, schrijft Bahman Azarmidkht.
Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt de wereld regelmatig opgeschrikt door racistische incidenten. Ook in Nederland. ‘Als je het meldt, maak je het probleem zichtbaar.’
Somer Al-Abdallah (1984) groeide op in Syrië onder een dictatoriaal, repressief regime en in een linkse omgeving, waar politiek in besloten ruimtes fluisterend werd besproken.
Sinds de komst van de eerste groep Syrische vluchtelingen ontdekken Nederlanders de Syrische keuken. Tegenwoordig vind je typisch Syrische gerechten in elke supermarkt in Nederland. Bovendien worden er Syrische restaurants opgezet in het hele land. Een daarvan is Jude Catering.
Haar vluchtervaring maakte de Nederlands-Joegoslavische filmmaker Lidija Zelovic een ‘beter mens’, denkt ze. Maar daarvoor moest ze een hoge prijs betalen.
Zohor draagt het gedicht ‘My Country And My Beloved’ voor van Ahmed Fouad Negm. In het verhaal wordt je meegenomen van de meest gelukkige momenten in de liefde tot de meest schrijnende momenten in de gevangenis.
Jonge Afrikanen vinden dat het tijd is dat westerse landen geroofde kunstobjecten teruggeven aan de rechtmatige eigenaren.
Na meer dan zes jaar als journalist in Turkije te hebben gewerkt, komt in 2017 voor Handan Tufan het moment om te vluchten omdat ze ‘niet anders kan’.
Om te worden wie hij vandaag is, moest Ishmail Kamara eerst om ‘traditionele en sociale’ redenen uit zijn land vluchten. Zo belandde hij in Nederland.
Het belangrijkste gevoel dat Besan na al haar ervaringen in Nederland heeft is ‘trots’. Vooral omdat ze ondanks alle moeilijkheden niet heeft opgegeven.
Volgens Omid Safari duimen veel Iraniërs dat Trump wordt herkozen. Ze hopen dat hij het einde van het huidige Iraanse regime zal versnellen.
Eén van de vreemdste geluiden in de Nederlandse taal is de letter G, die je in veel woorden terug kunt horen; van de vroege ochtend tot middernacht.
Strijdende partijen in de oorlog in Jemen ontvoeren tegenstanders en laten ze spoorloos verdwijnen. Honderden Jemenitische families verloren zo familieleden. Ook vrouwen worden ontvoerd. Daarop rust een maatschappelijk taboe, wat hulp bieden moeilijk maakt.
Achter de schermen wordt Egypte geregeerd door een ‘deep state’ die geen belang heeft bij democratische hervormingen, stelt Rehab Darwish.
In Iran wordt homoseksualiteit sterk afgekeurd, het wordt bestempeld als een ziekte. Er staat zelfs de doodstraf op.
Ghazaal Yousefi schrijft over het leven in AZC Luttelgeest, waar zij wacht op de start van haar asielprocedure. Ze vindt troost in Perzische poëzie.
In het Midden-Oosten heerst een cultuur van geheimhouding. Een beetje zoals bij de maffia, vindt Mehmet Sezgin. Over misdaden uit het verleden wordt niet gesproken.