Onze verhalen
Bahman Azarmidkht wacht al twee jaar met vrouw en kind in een AZC op de start van zijn asielprocedure. Hij kan niet werken, niet studeren en geen Nederlands leren. Je kunt beter in de gevangenis zitten, zegt hij. ‘Dan weet je tenminste hoelang je nog te gaan hebt.’
Zwarte Jemenieten worden gemarginaliseerd op grond van hun huidkleur en etniciteit. In Noord-Jemen worden zij soms zelfs geheel niet als burgers beschouwd.
Ghazaal Yousefi kijkt terug op haar eerste jaar in Nederland. ‘Onvermijdelijk moet ik nu mijn leven als vluchteling beginnen, een compleet ander leven dan wat ik voorheen had.’
Sinds donderdag 23 augustus wordt door bewoners van AZC Ter Apel gedemonstreerd tegen de lange wachttijden en de schijnbare willekeur bij de behandeling van asielaanvragen.
Strafrecht, verankerd in grondwetten en wetten in willekeurig welke maatschappij is de enige garantie die recht kan doen zegevieren en misdaden voorkomen.
Voor de kust van Jemen ligt een olietanker weg te roesten. Wanneer het schip openbreekt wordt dat de grootste milieuramp in de geschiedenis.
Lesbos was ooit een toeristisch eiland van duizend-en-een nacht. Nu bezwijkt het onder de druk van de vele vluchtelingen.
Zolang alleen al het noemen van het woord ‘racisme’ zorgt voor een verdere verwijdering tussen bevolkingsgroepen, zal er niets veranderen.
Hoe kunnen Turken huilen om Palestijnse of zwarte slachtoffers van geweld en racisme, maar applaudisseren als Koerden worden vermoordt, vraag Mehmet Sezgin zich af.
Hoe beleven studenten met een vluchtelingenachtergrond de coronacrisis? Vier Syrische studenten vertellen over hun leven.
‘Hoe vaak hebben wij gejuicht voor een rolmodel tijdens protestbewegingen en marsen, terwijl we bij het onderzoeken van de persoon erachter zijn gekomen dat we misleid werden?’ Historische personen die als held worden neergezet, blijken soms toch niet zo heldhaftig te zijn als vele mensen dachten.
Redacteur Thaer Alsahli beschrijft in dit gedicht hoe een oude boom in zijn woonplaats Leiden hem meeneemt naar de herinnering aan zijn grootmoeder.
Salwa Zaher schrijft over haar reis van Syrië naar Nederland. Met haar ervaringen wil zij Nederlanders laten zien welke dilemma’s ze tegenkomt als statushouder, vrouw, moeder van twee kinderen en Syrische journalist in Nederland.
Het Westen heeft een algemeen beeld van de “Arabieren”. Meestal worden we met z’n allen in één hokje gestopt. Vaak is dat geen compleet beeld van de werkelijkheid.
Een compliment. Is dat een uiting van waardering of een vorm jaloezie? Zohor Almasry rekent af met negatieve reacties die complimenten kunnen veroorzaken en hoopt dat ontvangers het goede blijven zien van welgemeende woorden.
Sinds de uitbraak van het coronavirus kwam er steeds meer aandacht voor zorgmedewerkers. Een van die zorgmedewerkers is Marina Strijbis, verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis. Zij zag de afgelopen weken hoe het beleid binnen het ziekenhuis veranderde sinds de coronacrisis.
De Syrische president Bashar al-Assad staat onder druk door een economische crisis en de snel toenemende armoede in het land. Door de vrije val van de Syrische lira, laaien er al anderhalve week demonstraties op in de zuidelijke stad Sweida, de eerste protesten in regeringsgebied in lange tijd.
في هذه المقالة سأتحدث عن النمطية التي يراها الغرب عن العرب، وسأختار أكثر الصور النمطية.
سواء وافقنا على ذلك أم لا فهناك صورة عامة لدى الغرب عن العرب، ففي معظم الأحيان يتم وضعنا جميعا في خانة واحدة! وهي غالبا ليست صورة مكتملة عن الحقيقة.
Het is stil bij het restaurant Kebab Halabi in Hoorn. De Syrische muziek die hier altijd klonk is niet meer te horen, de gerechten staan niet meer op de tafels, zelfs de heerlijke geuren ruik je niet meer. Door de coronamaatregelen mogen de gasten het restaurant niet bezoeken.
Terwijl de gevechten voortduren, vind Fares Alhemyari dat de medische dienstverlening in hoofdstad Sanaa snel achteruit gaat.
Yousef Khalil vertelt over zijn ervaring als Syrische vluchteling. Hij beschrijft zijn reis naar Europa, herinneringen aan zijn vertrek uit Syrië en zijn aankomst in een vreemd land.
Coronavirus treft ook Jemen en daarmee wordt duidelijk hoe slecht het land daarop is voorbereid na jaren oorlog, schrijft Fares Alhemyari.
Sprak Saeed Al-Gariri met vluchtelingenschrijvers en denkers over de asielervaring en het schrijverschap.
Mustafa Hadziibrahimovic werd emotioneel beïnvloed door de negatieve economische impact van corona op de tulpen. Hij vertelt ons hier over Tulpen in zijn land Bosnië.