Onze verhalen
In Damascus organiseerde de Syrische onderzoeksjournalist Mais Katt afgelopen februari een baanbrekende training voor vrouwelijke journalisten. “Dit is de eerste keer dat ik echt voel dat mijn land vrij is.”
De persvrijheid in de Democratische Republiek Congo (DRC) staat al jarenlang onder druk. Journalisten werken er onder vijandige omstandigheden, waarbij ze te maken hebben met overheidsrestricties, censuur en geweld.
De Rode Zee: cruciale handelsroute én geopolitieke tijdbom. Terwijl grootmachten vechten om invloed, spelen de inwoners van de Jemenitische kuststreek Tihama een sleutelrol. Kunnen zij de regio stabiliseren?
De Iraanse journalist en filmmaker Navid Nikkhah Azad schetst hoe censuur en repressie de Iraanse media hebben gevormd. Dat geeft een somber beeld, maar laat ook zien hoe creatief Iraniërs zijn in hun strijd voor vrije informatie.
Voor nieuwkomers in Nederland kan het opbouwen van intieme relaties een uitdaging zijn. De Palestijnse Dana (31) en de Syrische Rami Drakzouni (26) delen hun ervaringen met relaties in hun eerste jaren in Nederland.
Zayd Saba kent de meedogenloze omstandigheden waarin Jemenitische journalisten moeten werken door en door. Hij schetst hoe de persvrijheid in Jemen systematisch wordt onderdrukt door alle strijdende partijen.
Journalist en podcastmaker Besan Zarzar onderzoekt de complexe thema’s van identiteit, verbondenheid en het gevoel van thuis zijn in gesprek met twee jonge, van oorsprong Palestijnse, zussen. Hierover maakte ze de podcast ‘Op zoek naar een thuisgevoel’.
Hoe is het om in Nederland te bevallen, ver weg van de gewoontes waarmee je bent opgegroeid? Hanan, Leticia, Koyonga en Ashura delen hun ervaringen met journalist Esther Muwombi.
Na meer dan een halve eeuw is Syrië eindelijk bevrijd van de brute dictatuur van de familie Assad. We vroegen vijf journalisten met Syrische achtergrond uit het netwerk van RFG Media om een eerste reactie op deze historische omwenteling.
Salwa Zaher kan binnenkort na 13 jaar haar moeder weer in de armen sluiten. ‘Ik droomde er al die jaren van om haar te bezoeken, maar zij wilde niet dat ik dat risico zou nemen.’
In Syrië hebben we decennialang geleden onder het ontbreken van publieke en persoonlijke vrijheden. Het enkel uitspreken van het woord ‘vrijheid’ kon je al in een gevangenis doen belanden.
Toen ik Syrië verliet, was ik nog een klein meisje. Mijn grootste droom was om mijn studie af te maken en mijn moeder trots te maken. Journalistiek was nooit iets waar ik aan dacht. Maar toen de oorlog begon en we van stad naar stad moesten vluchten om aan de bombardementen te ontsnappen, wist ik dat ik journalist wilde worden.
De val van het regime van Assad markeert een historisch moment voor Syriërs. Toch is mijn vreugde als Syrische Koerd vermengd met verdriet en bezorgdheid. Veel Koerdische steden in Syrië leven nog steeds onder Turkse bezetting, met hulp van facties die onze gemeenschappen niets dan instabiliteit en angst hebben gebracht.
Palestijns-Syrische journalist Besan Zarzar over de val van Assad. ‘Ik was er getuige van hoe sommige van mijn studiegenoten uit de collegezalen werden gehaald en naar gevangenissen werden gebracht.’
Na jarenlang als journalist te hebben gewerkt voor de Ethiopische National Defence Broadcast, nam Fanuael Hailemariams carrière een dramatische wending.
No Other Land is een collectieve productie van Palestijnse en Israëlische filmmakers die werd gepresenteerd op IDFA 2024. Navid Nikkhah Azzad spreekt de makers over de thema’s van herinnering, politieke spanning en de risico’s die gepaard gingen met het maken van deze controversiële film.
Wil je meedoen in Nederland? Dan moet je fietsen, zegt de Afghaanse journalist Ghulamullah Habibi. Op elk moment van de dag zie je mensen fietsen: van jong tot oud, man of vrouw, rijk of arm. Ook zijn twee landgenoten, Sayed Sadaqat en Taib Afghan, zien dit: “Het is verrassend, maar iedereen fietst hier.”
– English below – Ben jij een mediaprofessional met een vluchtelingenachtergrond? En wil jij je ontwikkelen binnen de Nederlandse mediawereld? Geef je dan nu op! Gevluchte mediamakers kunnen zich bij RFG Media inschrijven voor twee verschillende leer-werktrajecten, gericht op journalistiek en fotografie. Hierin word je begeleid door professionals uit het vak. Je neemt deel aan […]
Het verhaal van de Syrische journalist Kamiran Sadoun is een voorbeeld van de immense risico’s waarmee journalisten in Syrië worden geconfronteerd. Sadoun belandde tweemaal in de gevangenis en werd gedwongen zijn land te ontvluchten. Volgens Reporters Without Borders staat Syrië op de 179e plaats van 180 landen op de World Press Freedom Index. Dit benadrukt […]
“De film dringt er bij ons op aan om wakker te worden en om het initiatief voor onze eigen bevrijding te nemen”, aldus regisseur en filmjournalist Navid Nikkhah Azad. Hij bezocht de persvertoning van de Iraanse speelfilm ‘My Favourite Cake’, die vanaf 14 november in Nederland is te zien. In januari 2024 kondigde het Internationaal […]
In Ethiopië – een land met meer dan 100 miljoen inwoners – dreigt een crisis die de kern van de democratie bedreigt: de uitholling van persvrijheid. Journalisten zoals Fanuael Hailemariam hebben weinig keuze, het is zwijgen of ballingschap.
Kalligrafie en een taal leren zijn allebei manieren om dieper in contact te komen met de cultuur waaruit ze voortkomen, meent Salwa Zaher. Op de Sharjah Calligraphy Biennal in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten komt ze tot deze conclusie.
De Zaidi’s, ooit de dominante religieuze en politieke macht in Jemen, zijn na de revolutie van 1962 veranderd in een gemarginaliseerde minderheid. Journalist Zayd Saba, zelf van Zaidi-afkomst, onderzoekt hun intellectuele erfenis en hun verschuiving van heersers naar onderdrukten. Wat betekent het rijke verleden van de Zaidi’s voor hun toekomst in Jemen? En hoe verhouden ze zich tot de Houthi’s, die voortkomen uit deze stroming?
In zijn recensie van Seven Days belicht Navid Nikkhah Azad het verhaal van Maryam Parto, een Iraanse mensenrechtenactiviste die wordt geconfronteerd met een hartverscheurende keuze. De film, geregisseerd door de Iraans-Duitse filmmaker Ali Samadi Ahadi, verkent de complexe dynamiek binnen families in een situatie van onderdrukking. De film ging eerder in september in première op het 49e Toronto International Film Festival.