Onze verhalen
Na meer dan een halve eeuw is Syrië eindelijk bevrijd van de brute dictatuur van de familie Assad. We vroegen vijf journalisten met Syrische achtergrond uit het netwerk van RFG Media om een eerste reactie op deze historische omwenteling.
Salwa Zaher kan binnenkort na 13 jaar haar moeder weer in de armen sluiten. ‘Ik droomde er al die jaren van om haar te bezoeken, maar zij wilde niet dat ik dat risico zou nemen.’
In Syrië hebben we decennialang geleden onder het ontbreken van publieke en persoonlijke vrijheden. Het enkel uitspreken van het woord ‘vrijheid’ kon je al in een gevangenis doen belanden.
Toen ik Syrië verliet, was ik nog een klein meisje. Mijn grootste droom was om mijn studie af te maken en mijn moeder trots te maken. Journalistiek was nooit iets waar ik aan dacht. Maar toen de oorlog begon en we van stad naar stad moesten vluchten om aan de bombardementen te ontsnappen, wist ik dat ik journalist wilde worden.
De val van het regime van Assad markeert een historisch moment voor Syriërs. Toch is mijn vreugde als Syrische Koerd vermengd met verdriet en bezorgdheid. Veel Koerdische steden in Syrië leven nog steeds onder Turkse bezetting, met hulp van facties die onze gemeenschappen niets dan instabiliteit en angst hebben gebracht.
Palestijns-Syrische journalist Besan Zarzar over de val van Assad. ‘Ik was er getuige van hoe sommige van mijn studiegenoten uit de collegezalen werden gehaald en naar gevangenissen werden gebracht.’
Na jarenlang als journalist te hebben gewerkt voor de Ethiopische National Defence Broadcast, nam Fanuael Hailemariams carrière een dramatische wending.
No Other Land is een collectieve productie van Palestijnse en Israëlische filmmakers die werd gepresenteerd op IDFA 2024. Deze documentaire, die persoonlijke herinneringen, archiefbeelden en actuele opnames samenbrengt, vertelt het verhaal van de strijd van de Palestijnse gemeenschap van Masafer Yatta tegen gedwongen uitzettingen door Israël. In een diepgaand interview spreekt filmmaker Navid Nikkhah Azzad […]
Wil je meedoen in Nederland? Dan moet je fietsen, zegt de Afghaanse journalist Ghulamullah Habibi. Op elk moment van de dag zie je mensen fietsen: van jong tot oud, man of vrouw, rijk of arm. Ook zijn twee landgenoten, Sayed Sadaqat en Taib Afghan, zien dit: “Het is verrassend, maar iedereen fietst hier.”
– English below – Ben jij een mediaprofessional met een vluchtelingenachtergrond? En wil jij je ontwikkelen binnen de Nederlandse mediawereld? Geef je dan nu op! Gevluchte mediamakers kunnen zich bij RFG Media inschrijven voor twee verschillende leer-werktrajecten, gericht op journalistiek en fotografie. Hierin word je begeleid door professionals uit het vak. Je neemt deel aan […]
Het verhaal van de Syrische journalist Kamiran Sadoun is een voorbeeld van de immense risico’s waarmee journalisten in Syrië worden geconfronteerd. Sadoun belandde tweemaal in de gevangenis en werd gedwongen zijn land te ontvluchten. Volgens Reporters Without Borders staat Syrië op de 179e plaats van 180 landen op de World Press Freedom Index. Dit benadrukt […]
“De film dringt er bij ons op aan om wakker te worden en om het initiatief voor onze eigen bevrijding te nemen”, aldus regisseur en filmjournalist Navid Nikkhah Azad. Hij bezocht de persvertoning van de Iraanse speelfilm ‘My Favourite Cake’, die vanaf 14 november in Nederland is te zien. In januari 2024 kondigde het Internationaal […]
In Ethiopië – een land met meer dan 100 miljoen inwoners – dreigt een crisis die de kern van de democratie bedreigt: de uitholling van persvrijheid. Journalisten zoals Fanuael Hailemariam hebben weinig keuze, het is zwijgen of ballingschap.
Kalligrafie en een taal leren zijn allebei manieren om dieper in contact te komen met de cultuur waaruit ze voortkomen, meent Salwa Zaher. Op de Sharjah Calligraphy Biennal in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten komt ze tot deze conclusie.
De Zaidi’s, ooit de dominante religieuze en politieke macht in Jemen, zijn na de revolutie van 1962 veranderd in een gemarginaliseerde minderheid. Journalist Zayd Saba, zelf van Zaidi-afkomst, onderzoekt hun intellectuele erfenis en hun verschuiving van heersers naar onderdrukten. Wat betekent het rijke verleden van de Zaidi’s voor hun toekomst in Jemen? En hoe verhouden ze zich tot de Houthi’s, die voortkomen uit deze stroming?
In zijn recensie van Seven Days belicht Navid Nikkhah Azad het verhaal van Maryam Parto, een Iraanse mensenrechtenactiviste die wordt geconfronteerd met een hartverscheurende keuze. De film, geregisseerd door de Iraans-Duitse filmmaker Ali Samadi Ahadi, verkent de complexe dynamiek binnen families in een situatie van onderdrukking. De film ging eerder in september in première op het 49e Toronto International Film Festival.
In Colombia, een van de langst bestaande democratieën in Latijns-Amerika, is er voor een journalist geen enkele bewegingsruimte om de waarheid te onthullen.
De Jemenitische journalist Zayd Saba schrijft over de cultuur die hem sinds zijn jeugd fascineerde, maar die hij steeds meer zag afbrokkelen: het Jodendom in Jemen.
De Arabische cultuur komt niet altijd tot zijn recht in westerse films en series. Toch laten enkele regisseurs zien hoe het Arabische lied kan bijdragen aan de narratieve en emotionele diepgang van een film.
Tijdens de asielprocedure in Nederland heb je meestal twee gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarna beslist de IND of je mag blijven of niet. Samer vertelt: “Ik was gespannen, maar uiteindelijk viel het mee.”
Esther Muwombi stuurde een bericht naar familie in Oeganda, maar kreeg geen antwoord. ‘Zijn ze soms van Facebook af?’ De waarheid was veel alarmerender.
De Palestijns-Nederlandse Awni Farhat (35) organiseerde Witness, een tentoonstelling met tekeningen gemaakt door kinderen in Gaza. ‘Kinderen liegen niet.’
Schrijver Ishmail Kamara bracht op 5 juli zijn eerste roman uit. Het boek gaat over een jonge man uit Afrika die gedwongen wordt om zijn land te verlaten en in Europa belandt, waar hij met veel uitdagingen te maken krijgt.
Hoe verhouden cultuur en leefomgeving zich tot elkaar? En hoe is dat voor nieuwkomers in een westers land? Op deze vragen gaat journalist Saadat Mousavi al filosoferend in.