24 september 2024
Persvrijheid
In samenwerking met 360 Magazine en Free Press Unlimited werkt RFG Media aan artikelen over persvrijheid wereldwijd.
Na de machtsgreep van de taliban in 2021 nam de persvrijheid in Afghanistan rap af. Vier op de vijf vrouwelijke journalisten verloren hun werk, overgebleven journalisten werken onder grote dreiging.
De persvrijheid in de Democratische Republiek Congo (DRC) staat al jarenlang onder druk. Journalisten werken er onder vijandige omstandigheden, waarbij ze te maken hebben met overheidsrestricties, censuur en geweld.
De Iraanse journalist en filmmaker Navid Nikkhah Azad schetst hoe censuur en repressie de Iraanse media hebben gevormd. Dat geeft een somber beeld, maar laat ook zien hoe creatief Iraniërs zijn in hun strijd voor vrije informatie.
Zayd Saba kent de meedogenloze omstandigheden waarin Jemenitische journalisten moeten werken door en door. Hij schetst hoe de persvrijheid in Jemen systematisch wordt onderdrukt door alle strijdende partijen.
Het verhaal van de Syrische journalist Kamiran Sadoun is een voorbeeld van de immense risico’s waarmee journalisten in Syrië worden geconfronteerd. Sadoun belandde tweemaal in de gevangenis en werd gedwongen zijn land te ontvluchten. Volgens Reporters Without Borders staat Syrië op de 179e plaats van 180 landen op de World Press Freedom Index. Dit benadrukt […]
In Ethiopië – een land met meer dan 100 miljoen inwoners – dreigt een crisis die de kern van de democratie bedreigt: de uitholling van persvrijheid. Journalisten zoals Fanuael Hailemariam hebben weinig keuze, het is zwijgen of ballingschap.
In Colombia, een van de langst bestaande democratieën in Latijns-Amerika, is er voor een journalist geen enkele bewegingsruimte om de waarheid te onthullen.
Esther Muwombi stuurde een bericht naar familie in Oeganda, maar kreeg geen antwoord. ‘Zijn ze soms van Facebook af?’ De waarheid was veel alarmerender.
Journalist Sergei Gorbunov verliet Rusland drie jaar geleden vanwege zijn angst voor politieke vervolging. Nu ziet hij hoe propaganda de vrijheid van meningsuiting heeft overwonnen en alle kritische stemmen gesmoord zijn.
Voor een land dat elke dag een stap terug doet op het gebied van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, denk ik dat we het beter kunnen hebben over ‘personderdrukking’ in plaats van ‘persvrijheid’, schrijft Mehmet Fırat Özgür