Onze verhalen
Norhan Alsheikh Hidar (48) uit Hoogeveen won de UAF-Award 2021, een prijs voor vluchtelingen die bijzondere prestaties hebben geleverd in hun vakgebied en maatschappelijk actief zijn. Norhan was apotheker in Syrië, maar geeft tegenwoordig scheikundeles aan havo- en vwo-leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen.
Op zaterdag 18 december werden in de Melkweg in Amsterdam voor de eerste keer de Beste Nieuwkomer Spotlight Awards uitgereikt.
Veel vluchtelingen op de grens van Belarus en Polen komen uit Iraaks Koerdistan. Ze vluchten voor de slechte economische en politieke situatie in eigen land.
Mensen met een laag inkomen worden hard getroffen door de coronacrisis. Het doet Entisar Al-Ghareeb denken aan Irak in de jaren negentig.
Extreme droogte en waterschaarste zorgen voor onrust in Iran. De overheid wijst met de vinger naar de klimaatverandering, maar lokale inwoners leggen de verantwoordelijkheid bij de overheid.
Zolang de Taliban de vrijheden van vrouwen inperkt, blijft het verzet van de vrouwen groeien.
Als honorair-consul sloeg Abdul Munim Al Chaman bruggen tussen de Arabisch-islamitische en de Nederlandse cultuur. Zijn droom: de Syrische gemeenschap in Nederland versterken.
Het scrollen door Facebook is meer dan een gewoonte geworden. Het is eerder een onbewuste handeling die ik iedere ochtend verricht, net zoals het wassen van mijn gezicht om wakker te worden of het zetten van koffie om mijn dag te beginnen. Ik tik met mijn vinger op de donkerblauwe app om te kijken hoe mijn dag zal zijn. Welk nieuws staat me vandaag te wachten? Iedere keer ben ik er vrijwel zeker van dat de situatie nog erger zal zijn dan de vorige keer.
In de populaire Egyptische serie Al Ekhtiar worden feiten verdraaid om de oppositie en kritische journalisten in een kwaad daglicht te stellen, schrijft Rehab Farrag.
Ongedocumenteerden zijn onzichtbaar voor de overheid. Daardoor verloopt het testen en vaccineren van deze groep moeizaam. Er moet beter worden samengewerkt tussen betrokken organisaties, zeggen deskundigen.
Veel Iraniërs boycotten de presidentsverkiezingen. Door niet te stemmen geven ze de dictatuur een rode kaart, schrijft Firoozeh Farjadnia
Op 18 juni mogen Iraniërs naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Actievoerders roepen op tot een boycott van de verkiezingen.
In deze serie vertelt Saeed Al-Gariri over zijn ervaringen als vluchteling in Nederland. Reflecties vol humor en poëzie, waarin hij de balans probeert terug te vinden in zijn nieuwe leven.
Firoozeh Farjadnia verloor afgelopen jaar haar vader in Iran. Hoe kun je rouwen, als je geen afscheid kon nemen?
Ghazaal Yousefi ontvluchtte Iran nadat haar journalistieke werk haar in problemen bracht met de autoriteiten. In Nederland hoopt ze op een nieuw begin.
Jemen ligt bezaaid met landmijnen. Zelfs als de oorlog in het straatarme land vandaag eindigt, zal het nog jaren duren om alle mijnen te ruimen.
In Iran is op een plek waar mensen gestenigd werden, een instituut ter ere van Khomeini opgericht.
Firoozeh Farjadnia werd in 1970 geboren in de stad Kermanshah, in het westen van Iran. Ze groeide er op en droomde er van een toekomst als schrijfster.
Geen taalles meer op school, minder contacten met Nederlanders: nieuwkomers komen door de lockdown sneller in een sociaal isolement dan andere Nederlanders, omdat hun netwerk veel kleiner is.
Ivana Kalaš woont het grootste deel van haar leven in Nederland, maar voelt zich hier niet thuis. ‘Wanneer je leven begint met oorlog en ontheemding, kan het moeilijk zijn om die bepalende momenten van je af te schudden.’
ابات تصفح الفبسبوك (Facebook)أكثر من عادة فهو أقرب إلى أن يكون حركة لا إرادية أقوم بها كل صباح ،فكما أغسل وجهي لأستيقظ و أحضر قهوتي لأبدأنهاري ،تضغط أصبعي على التطبيق الأزرق لأعرف كيف سيكون يومي ،ماذا ينتظرني من أخبار؟
In zijn leven en werk speelde de oorlog in zijn geboorteland Bosnië een belangrijke rol. Maar nu wil Mustafa Hadziibrahimovic vooruitkijken. ‘De uitdagingen van het leven zijn talrijk.’
Fares Alhemyari moest na ernstige bedreigingen Jemen ontvluchtten. In Nederland wil hij zijn loopbaan als journalist hervatten.
Journalist Oscar Delo, afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, vindt het zijn plicht om te stemmen. Maar hij vraagt zich af welke Nederlandse politici zich bekommeren om zijn land van herkomst.