Onze verhalen
Firoozeh Farjadnia over Turkse protesten in Rotterdam en de verwarrende vragen die dat oproept over identiteit.
In deze serie vertelt Saeed Al-Gariri over zijn ervaringen als vluchteling in Nederland. Reflecties vol humor en poëzie, waarin hij de balans probeert terug te vinden in zijn nieuwe leven.
In deze serie vertelt Saeed Al-Gariri over zijn ervaringen als vluchteling in Nederland. Reflecties vol humor en poëzie, waarin hij de balans probeert terug te vinden in zijn nieuwe leven.
In deze columnserie schrijft Salwa Zaher over haar reis van Syrië naar Nederland. Deze keer vertelt ze hoe de ramp in Genua herinneringen aan haar vlucht uit Syrië losmaakte.
Duurzame inzet van Syrische vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt vraagt meer tijd en aandacht, blijkt uit onderzoek. Niet alleen van werkgevers, ook van bemiddelingspartners.
De overheid moet kinderen beschermen, niet uitzetten. Dus laten we blijven knokken voor dat Kinderpardon.
Forough Tamimi praat met een gevlucht meisje uit Iran over haar leven in Nederland en hoe ze zich thuis voelt.
De 27-jarige Dawit Amanuel Goitom schreef een boek over zijn vlucht van Eritrea naar Nederland, waar hij sinds 2014 woont. Het nuanceert overtuigend het eenzijdige beeld van ‘profiteurs’ en ‘gelukszoekers’. Ook geeft het inzicht in de moeizame opbouw van een nieuw leven hier.
Atelier Made Here helpt statushouders aan werk en levert een bijdrage aan slow fashion. Het kersverse bedrijf wordt gerund door drie gevluchte kleermakers en een Nederlandse partner.
De Syrische stad Aleppo ligt al jaren in puin, door onophoudelijk oorlogsgeweld. Bitterzoete herinneringen, zoals die van Hazem Darwiesh, zijn dan zo belangrijk om de historische stad in leven te houden.
Eritreeërs zijn lastige mensen. Tenminste, dat is wat ik lees. Wat ik om me heen zie, zijn zachte, vriendelijke Eritreeërs, die je direct als je binnenkomt een bord eten voorzetten. Die ‘no problem’ antwoorden, wat je ze ook vraagt of voorstelt. In het Engels, dat wel. Die lachen, dansen, naar school gaan, die graag willen werken. Die soms snippertjes loslaten van hun verhaal over de verschrikkelijke reis naar Europa.
In haar afsluitende column over Mekonen beschrijft Tanja te Beek wat er door hem heengaat als hij hoort dat zijn vrouw en kind naar Nederland mogen komen, maar de gevaarlijke reis uit Eritrea nog moeten maken.Tip: Lees eerst deel één ‘Hoe gaat het met Mekonen?’ en deel twee ‘Rijtjeshuis in Nederland, gevangen in Eritrea’
Salwa Zaher beschrijft haar noodlottige overtocht naar Europa tijdens de Ramadan.
Goran Trkulja schrijft hier over het ellendige leven van de Bosnische bevolking.
Hoewel veel Syrische vluchtelingen in Libanon hun huizen in Syrië hebben vernietigd, worden ze gedwongen terug te keren naar hun onveilige land.
Het nu al zestien jaar durende bewind van de AKP heeft ook op het gebied van vrouwenrechten in Turkije voor een grote achteruitgang gezorgd.
Zohor Almasry weet als geen ander hoeveel impact een foto van een Syriër in een oorlogsgebied kan hebben. Is dat geluk? Toeval? Of de kans van het moment?
Op donderdag 31 mei ging On File op bezoek bij de Gelderlander in Arnhem waar we kennismaakten met columnist Anwar Manla Sadoon en collega Berendien Tetelepta.
In deze serie schrijft Salwa Zaher over de reis van Syrië naar Nederland. Met haar ervaringen wil zij Nederlanders laten zien welke dilemma’s ze tegenkomt als statushouder, vrouw, moeder van twee kinderen en Syrische journalist in Nederland. In deze derde column beschrijft ze haar tocht op de vluchtelingenboot van Alexandrië – Egypte naar Genua – Italië.
Op 24 juni zullen, als gevolg van de grondwetswijziging die vorig jaar in een referendum is goedgekeurd, voor de eerste keer in Turkije de presidents‑ en parlementsverkiezingen tegelijkertijd worden gehouden.
Interview met Ahmad Malla, een kunstenaar uit Syrië.
Salwa Zaher vertelt over haar vlucht uit Damascus en het verlangen naar deze stad.
Er zijn veel vluchtelingenkinderen die zonder hun ouders naar Nederland zijn gekomen. Ze ondervinden zelf moeilijkheden terwijl ze proberen de rest van het gezin te brengen.
SYVNL steunt vluchtelingen bij het opzetten van veelbelovende projecten door ze de noodzakelijke kennis, middelen en financiële hulp te bieden. Met een leeftijd van slechts 22 jaar wist Mohammed Badran al een stempel te drukken op inspanningen die vluchtelingen in Europese samenlevingen een actieve rol geven.