Onze verhalen

Op initiatief van President Trump trekt de VS zich terug uit de nucleaire overeenkomst met Iran. Dit betekent een terugkeer van de economische sancties tegen Iran. Wat zijn de gevolgen hiervan voor Nederlandse bedrijven die zaken doen in Iran? 

Amed vormt slechts één van de honderden vluchtelingen die van Turkije naar Nederland is uitgeweken. Laten we nu naar het vreselijke verhaal van Amed luisteren.

Asielzoekers staan ​​voor moeilijke vragen bij de beoordeling van hun asielaanvraag. Dit is normaal. Maar er zijn abnormale vragen, zoals de vraag waarom je ervoor koos homo te zijn?

Bashar al-Assad bombardeerde zijn volk met chemische wapens, maar dit is niet nieuw. De Verenigde Staten en Europa zijn boos, maar hij begrijpt de reden voor hun woede niet.

Terwijl onschuldige mensen in Syrië door alle vormen van moord werden vermoord, was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken met een glimlach op bezoek in Iran, het land dat betrokken is bij de moord op deze onschuldige mensen.

In mijn boek Wachtkamer Havenstraat vertel ik wat er allemaal gebeurde in de noodopvang voor asielzoekers in de Havenstraat, waar ik als vrijwilliger werkte. De noodopvang sloot anderhalf jaar geleden, maar met een aantal mannen die er woonden heb ik nog veel contact. Ik vind het bijzonder om mee te maken dat ze steeds weer een andere fase van hun Nederlandse leven ingaan. Daarom vertel ik daar af en toe wat over op Majalla. En wie weet, verschijnt er wel een tweede boek!
Tip: Lees eerst deel één. Hoe gaat het met Mekonen?

In Turkije woedt al bijna veertig jaar een burgeroorlog tussen Turken en Koerden, die een onbekend, maar zeer aanzienlijk aantal mensen het leven heeft gekost.

Tien jaar nadat een Arabische leerling van Goran Trkulja de jeugdinrichting was ontvlucht, komt hij hem tijdens een fietstocht weer tegen. Met een mooie boodschap.  

Vijf dagen hielp Goran Trkulja een jonge Eritrese vluchteling kranten te bezorgen. Anderhalf jaar later volgt de jongen een opleiding aan het ROC en werkt bij een restaurant. Het verhaal van een succesvolle integratie.   

Onlangs stelde de oorlogsjournalist Lennart Hofman de vraag: ‘Waar komen de problemen in Jemen vandaan?’. Saeed Al-Gariri probert te antwoorden.

De asielervaring heeft ook positieve voordelen, omdat het je helpt om antwoorden te vinden op vragen die al op jonge leeftijd in je geheugen zijn blijven steken.

In een serie columns schrijft Salwa Zaher over de reis van Syrië naar Nederland. Met haar ervaringen wil zij Nederlanders laten zien welke dilemma’s ze tegen komt als statushouder, vrouw, moeder van twee kinderen en Syrische journalist in Nederland. In deze column beschrijft ze hoe moeilijk het voor haar is om in Nederland als journalist te werken.

Wie in ons land komt om asiel aan te vragen, moet wachten op een officiële status om te mogen werken. Dat wachten kan soms jaren duren en in die tussentijd mag er geen (betaald) werk worden verricht. Wie wel eenmaal een officiële status heeft, zit dan ook meestal niet stil en wil een eigen inkomen verwerven. Statushouders vervullen zo heel wat vacatures, of bouwen een eigen bedrijf of winkel op. In onze reeks “Aan het werk” brengen we die werkers in beeld.

Razanel vertelt over haar gevoelens voor Nederland. “Hier in Nederland is mijn eerste gevoel dat ik een burger ben geworden en dat iedereen mijn menselijkheid eerbiedigt.”

Dat gevluchtevrouwen in Europa hun vrijheden en rechten opeisen, vormt een grote bedreiging voor de dominantie van hun mannen. Met fysiek geweld — in sommige gevallen zelfs moord — proberen ze het verlies van macht over hun vrouwen te wreken.

Vreedzame activisten lopen grote risico’s tijdens oorlogen. ِActivisten in Jemen zijn vermoord omdat ze hun mening gaven tegen gewapende groepen.

Welke betekenis heeft de dood van een kind dat is omgekomen in de oorlog? Zohor Almasry rekent af met de vooroordelen over het martelaarschap. Bekijk hier haar nieuwe video:

Het leven van kinderen in Syrië is tijdens de oorlog radicaal veranderd. Voor de oorlog waren kinderen op zoek naar geluk en plezier, maar tijdens de oorlog zochten ze naar hun moeders onder het puin van verwoeste huizen.

Hoewel vluchtelingen al jaren in hun nieuwe land wonen, kunnen ze hun steden en huizen in hun land van herkomst niet vergeten die ze vanwege de oorlog moesten verlaten.

In mijn boek Wachtkamer Havenstraat vertel ik wat er allemaal gebeurde in de noodopvang voor asielzoekers in de Havenstraat. De noodopvang sloot anderhalf jaar geleden, maar met een aantal mannen die er woonden heb ik nog veel contact. Deze keer: Hoe gaat het met Mekonen?

Gedicht van Saeed Al-Gariri!

Ahmad was arts in Syrië. In Nederland werd hij kunstenaar. ‘Ik voel me thuis hier in Breda en ik heb het zelfvertrouwen om gewoon mezelf te zijn. Ik blijf lekker dromen over een betere wereld’.

De jonge Belgische journaliste Katya Bohdan, onlangs teruggekomen uit Jemen, omschreef het conflict daar als complex en onbegrijpelijk. Maar is dat zo?

Eind vorig jaar zijn zes journalisten van RFG Magazine uitgenodigd om deel te nemen aan de conferentie Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ in Maastricht. Een van hen was Forough Tamimi. De nieuwste speelfilm van Steven Spielberg, over een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek, bracht haar terug bij het centrale thema van de conferentie: ‘Amerikaanse toestanden’.

interview dossier

Cultuur

Film, beeldende kunst, theater en meer. Kunst en cultuur in alle vormen, vanuit RFG-perspectief. Lees meer

interview dossier

Fotografieproject New Voices

Maak hier kennis met het fotografieproject New Voices en haar fotografen. Lees meer

dossier

Persvrijheid

In samenwerking met 360 Magazine en Free Press Unlimited werkt RFG Media aan artikelen over persvrijheid wereldwijd. Lees meer

dossier

RefugeeHelp

Artikelen over de Nederlandse cultuur en asielprocedures, gemaakt in samenwerking met RefugeeHelp (VluchtelingenWerk Nederland). Lees meer