Onze verhalen

De protesten tegen het Iraanse regime houden aan. Binnen en buiten Iran gaan mensen de straat op om te demonstreren voor vrijheid en tegen onderdrukking in Iran. Maar onder de demonstranten is ook verdeeldheid. Het is belangrijk dat tegenstanders van het regime hun meningsverschillen overbruggen, schrijft Reza Sardari. 

Op de komende editie van ONfile’s KinoClub worden deze twee films van Yazan Rabee  vertoond en maken we kennis met deze jonge talentvolle filmmaker.

New Voices – Expositie met werk van gevluchte fotografen in OBA Oosterdok. 11 november – 30 januari

De obsessie met maagdelijkheid in religieus-conservatieve kringen is schadelijk voor jonge vrouwen, vindt Forough Tamimi. Ze is blij met de tegenstem van Lale Gül. 

Ruim vier jaar geleden maakte fotojournalist Sina Rad een reportage in een Iraanse kerk. Zijn foto’s mocht hij toen niet publiceren. Inmiddels woont hij in Nederland en vertelt over zijn ervaringen.

Een topless protest in Berlijn zet schrijver Hamed A. Nadoshan aan het denken over Iran en Afghanistan, waar dappere vrouwen zich verzetten tegen strenge islamitische regels. 

Op het moment dat je in Nederland asiel aanvraagt, krijg je het stempel opgedrukt van ‘vluchteling’. Maar blijf je dat je hele leven? Forough Tamimi onderzoekt de worsteling van (oud-)vluchtelingen met hun identiteit. 

Sjiieten in Nederland betalen belasting aan moskeeën. Deze verplichte afdracht komt vaak terecht bij omstreden figuren in het Midden-Oosten, zoals ayatollah Khamenei van Iran. Zo worden internationale sancties tegen Iran ontdoken.

Op 11 juni vindt in azc Grave de 1e editie plaats van het Vergezichtenfestival. Tijdens dit bijzondere festival  presenteren azc-bewoners en bekende schrijvers hun verhalen en gedichten aan bewoners en publiek van buiten.

Bijna twaalf jaar na de moord op de Congolese mensenrechtenactivisten Floribert Chebeya en Fidèle Bazana wordt het proces heropend. ‘Het wordt tijd dat Congo er voor zijn mensen is’, zegt analist en opiniemaker Alphonse Muambi.

In Noord-Korea werd een man ter dood veroordeeld voor het binnensmokkelen van de Zuid-Koreaanse Netflixserie Squid Game. Herkenbaar voor Hamed A. Nadoshan, die opgroeide in Iran. ‘Net als Noord-Korea bouwt het Iraanse bewind dijken en muren om de rest van de wereld buiten te houden.’

De Iraakse kunstenaars Baldin Ahmad, Qassim Alsaedy en Rasmi Al-Khafaji creëren met hun kunstwerken een algemene taal zonder barrières, vol waarneming en vindingrijkheid.

Wat is oorlog? Wat betekent oorlog? Stel die vraag aan jezelf. Wat komt er op in je hoofd? Ik zal vertellen wat oorlog is.

Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar gevangen in Guantánamo Bay op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 9/11, zonder aanklacht of proces. Tegenwoordig woont hij in Groningen en is hij writer-in-residence bij het Noord Nederlands Toneel en De Balie.

‘In mijn kleine tasje dat ik naar Nederland meebracht, had ik geen foto die me herinnerde aan alles wat ik achterliet, maar ik heb herinneringen en een hart waarin ik al deze dingen heb gegraveerd.’

Zijn strategie verfijnde Poetin in Georgië, de Krim en Syrië. Helaas heeft het Westen daar niets van geleerd, betoogt Somer al Abdallah.

De Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Anwar al-Bunni speelde een belangrijke rol bij de veroordeling van Syrische oorlogsmisdadigers door een Duitse rechtbank. Hij verwacht dat er ook in Nederland rechtszaken komen tegen handlangers van dictator al-Assad.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gaat Mohamad Khatab (45) voor het eerst in zijn leven naar de stembus. ‘Ik kan eindelijk mijn stem laten horen in een democratie.’

Wat maakt het uit of een vluchteling uit Oekraïne komt, of uit landen in het Midden-Oosten of Afrika? Iederéén heeft het recht in veiligheid te leven, betoogt Diana Al Mouhamad.

Ze was een van de bekendste kunstenaars van Irak. Maar nadat Layla Al-Attar voormalig president George H.W. Bush beledigde met een mozaïek, gooiden de Amerikanen een kruisraket op haar huis in Bagdad. 

De Syrische woonplaats van Diana Al Mouhamad werd gebombardeerd door het Russische leger. Ze hoopt vurig dat de internationale gemeenschap ditmaal wél effectief reageert op het geweld van een dictator.

De Congolese arts, activist en Nobelprijswinnaar Denis Mukwege herstelt al bijna drie decennia de fysieke wonden van overlevers van seksueel geweld. Zij zijn degenen die hem hoop geven.

PERSBERICHT: RFG Magazine en Majalla bundelen krachten

Na een terroristische aanslag in 2007 hervond de Al Mutanabbi-straat zijn glorie. De straat in Bagdad is vandaag de dag een plek waar alle Iraakse culturen samenkomen, schrijft Entisar El-Ghareeb. 

interview dossier

Cultuur

Film, beeldende kunst, theater en meer. Kunst en cultuur in alle vormen, vanuit RFG-perspectief. Lees meer

interview dossier

Fotografieproject New Voices

Maak hier kennis met het fotografieproject New Voices en haar fotografen. Lees meer

dossier

Persvrijheid

In samenwerking met 360 Magazine en Free Press Unlimited werkt RFG Media aan artikelen over persvrijheid wereldwijd. Lees meer

dossier

RefugeeHelp

Artikelen over de Nederlandse cultuur en asielprocedures, gemaakt in samenwerking met RefugeeHelp (VluchtelingenWerk Nederland). Lees meer