Win-winsituatie
9 november 2019
door Firoozeh Farjadnia en
Negenendertig doden in vrachtwagencontainer in Engeland. Negenendertig doden bij een luchtaanval in Noord-Syrië. Misschien was het alleen het gelijke aantal doden dat mijn aandacht trok. Maar het zette mij aan het denken over de reden waarom deze mensen om het leven zijn gekomen, en over de dader. Het aantal slachtoffers van die dader is veel meer dan twee keer negenendertig doden.
Er komen zelfs dagelijks doden bij — Koerden die in het Midden-Oosten van het leven worden beroofd omdat zij rijkdom bezitten die hen tot nu toe alleen ellende heeft bezorgd. Door de olievelden onder hun voeten, is het hen nooit gelukt om een land of een eenheid te vormen.
Sinds de heersende wereldmachten hun oog lieten vallen op deze rijkdom, moeten de Koerden uit hun koffers leven. Er wordt voor hen beslist waar zij mogen wonen en waar niet. En als ze daar geen gehoor aan geven, wordt hun huis platgebombardeerd. Alsof zij geen gewone burgers zijn, geen gewone mannen, vrouwen of kinderen.
Ze worden gebruikt als pionnen op een slagveld. Gisteren waren ze nodig in Noord-Syrië, om een verdedigingsmuur te vormen tegen IS. Vandaag zijn ze nodig in Oost Syrië. Met hun aanwezigheid wil de ene grootmacht voorkomen dat andere grootmachten er met de olie vandoor gaat — olie die eigelijk de rijkdom is van de oorspronkelijke bewoners. Een schaakspel tussen dieven, met de Koerden als pionnen.
Of vluchtelingen nu per boot, lopend of in een koelwagen naar Europa trekken, eigenlijk zijn ze allemaal pionnen. Het product van oorlogen die de belangen dienen van dezelfde grootmachten, die meteen ook de wapens leveren waarmee de strijd wordt uitgevochten.
Door de vergrijzing van West-Europa, komen al die vluchtelingen hier goed van pas. Je vindt ze in bouwputten, in de zorg, in de keukens van Chinese of Vietnamese restaurants, in de kassen of op de velden waaraan geen westerse arbeider zijn handen vuil wil maken. Ze worden gelukszoekers genoemd. Gelukszoekers die enorm geluk moeten hebben om de grenzen van Europa te kunnen bereiken en ook nog eens flink moeten betalen voordat ze met een gammele boot of per koel- of vrachtwagen op pad kunnen gaan.
Degenen die erin slagen om Europa te bereiken, gelukszoekers met torenhoge schulden, zijn bereid om alles te accepteren. Zij zijn blij met elke vorm van huisvesting, als ze maar een dak boven hun hoofd hebben. Om hun schulden af te betalen of andere familieleden te helpen, accepteren ze iedere klus, tegen ieder loon, zonder pensioenopbouw en zonder verzekering. Ze houden hun mond en doen wat van ze gevraagd wordt.
Voor de grootmachten is het een win-winsituatie. Ze hebben hun wapens verkocht, hun positie in de wereld versterkt en goedkope arbeiders gelokt. Arbeiders die zijn verblind door de gouden glans van de westerse wereld.
Over de auteur
Over de auteur
Firoozeh Farjadnia
Firoozeh Farjadnia groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze op 25-jarige leeftijd naar Nederland, waar ze een opleiding Bouwkunde volgde.
Firoozeh schrijft romans, korte verhalen en columns. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel (uitgeverij Jurgen Maas). In mei 2017 verscheen haar tweede roman in het Farsi.
Ze werkt momenteel aan een korte verhalenbundel en aan haar derde roman.