Turkije: Vrouwen in het vizier
1 oktober 2019
door Handan Tufan en
India heeft de twijfelachtige reputatie het land te zijn waar wereldwijd de meeste vrouwen worden vermoord. Brazilië staat op de tweede en Turkije op de derde plaats. In Turkije ontstond deze maand veel ophef door een moord op een vrouw. Het land is in schok, omdat de ex-man van Emine Bulut haar doodde door haar keel door te snijden en dit vast te leggen op camera. Op deze beelden, die hij deelde op social media, is te zien hoe Emine Bulut naar haar keel grijpt en schreeuwt: “Ik wil niet sterven.” Naast haar zit haar huilende dochter, die smeekt: “Mama, ga alsjeblieft niet dood…” Na het zien van deze beelden hebben vrouwen in het hele land de autoriteiten opgeroepen onmiddellijk maatregelen te nemen. Door hun stem op social media te verheffen, roepen deze vrouwen zowel de staat als de gerechtelijke macht op ervoor te zorgen dat mannen die (dodelijk) geweld plegen tegen vrouwen zwaar gestraft worden.
Deze moord zal helaas niet de eerste en ongetwijfeld ook niet de laatste zijn. Elke dag opnieuw vallen in Turkije vrouwen ten prooi aan de woede of jaloezie van hun ex-man, voormalige geliefdes, vaders of hun broers. Deze moorden worden vaak gepleegd onder het voorwendsel dat deze vrouwen wilden scheiden, hun partner wilden verlaten, of eenvoudigweg uit jaloezie. De motieven voor deze moorden worden door de media vrijwel nooit onderzocht.
Vrouwen worden gedood in openbare ruimtes, zoals campussen, parkeerplaatsen, in bars, op straat, soms in hun eigen huis of in de huizen van familieleden. In sommige gevallen proberen de daders het te doen voorkomen alsof de door hen gedode vrouwen zelfmoord hebben gepleegd.
Trieste balans
Een blik op het aantal misdrijven tegen vrouwen in Turkije in de eerste zeven maanden van 2019 levert een triest beeld op. Op basis van deze cijfers zouden minstens 184 vrouwen zijn gedood, 31 vrouwen verkracht en 288 vrouwen zijn gedwongen als sekswerkers te werken. Daarnaast zijn 138 vrouwen misbruikt en vielen 139 kinderen ten prooi aan misbruik. Bovendien zou tegen 312 vrouwen geweld zijn gebruikt.
In juli is tegen 81 vrouwen geweld gepleegd, ten minste tien vrouwen werden verkracht en 59 vrouwen zijn gedwongen tot betaalde seks. Ook zouden mannen tegen minstens 19 kinderen grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en 34 vrouwen hebben misbruikt.
In juni vielen 72 vrouwen ten prooi aan geweld. Twee van de slachtoffers waren transgenders. Bovendien zijn in juni minstens 34 vrouwen gedood. Eén van hen was ook een transgender.
In mei kregen 53 vrouwen te maken met geweldpleging door mannen en kwamen minstens 27 vrouwen om het leven. Eén van hen was eveneens een transgender. In april kwamen tenminste 31 vrouwen en in maart 22 vrouwen om het leven.
In februari werden 23 vrouwen gedood. Van de vrouwen die in deze maand de dood vonden, was één een vluchtelinge uit Irak, één vrouw kwam uit de Palestijnse gebieden en een ander was Afghanistan ontvlucht. Ten minste twee vrouwen werden in deze maand slachtoffer van verkrachting en minstens zes vrouwen vielen ten prooi aan seksueel misbruik.
In de eerste maand van 2019 werden opnieuw minstens 23 vrouwen vermoord. Eén van hen was een immigrante uit Azerbeidzjan, één slachtoffer was afkomstig uit Syrië en een ander uit Afghanistan. In dezelfde maand zijn bovendien twee transgenders in Izmir en Istanbul vermoord. Eén van hen was Hande Kader Şeker, afkomstig uit Izmir, de ander Esra A uit Istanbul. Eén van hen is door een politiefunctionaris om het leven gebracht.
Dit is de balans van de slachtoffers die in slechts zeven maanden zijn gevallen. Helaas worden in Turkije elke dag opnieuw vrouwen misbruikt, mishandeld of vermoord.
Bron: http://www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net
Over de auteur
Over de auteur
Handan Tufan
Handan Tufan (1990) studeerde aan de Dokuz Eylül University in Izmir, Turkije. Na haar studie begon ze als verslaggever bij de Dicle News Agency, om later over te stappen naar de Jin News Agency. Voor haar werk ontving ze de Gurbetelli Ersoz Women’s Journalism Prize.