interview
dossier

Maram Alsalahi: ‘Ik geloof in de kracht van beeld om taal- en cultuurbarrières te doorbreken’

13 april 2024

door Somer Al-Abdallah en

Maram Alsalahi: ‘Ik geloof in de kracht van beeld om taal- en cultuurbarrières te doorbreken’

Met haar camera, scherpe oog en een goed gevoel voor esthetiek streeft Maram Al-Salahi ernaar de universele menselijkheid vast te leggen en zichtbaar te maken. Ze gelooft in de kracht van het beeld om taal- en cultuurbarrières te doorbreken en om krachtige, verborgen verhalen te vertellen.

Met een bachelordiploma biologie en medische laboratoriumonderzoek aan de Universiteit voor Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen in Sana’a en ervaring als universitair docent, is het uitstapje van Maram Al-Salahi (Jemen, 1984) naar de wereld van de fotografie opmerkelijk. Maram ontdekte haar passie toen ze in het asielzoekerscentrum met haar mobiele telefoon een vriendin fotografeerde die kampte met depressie. Het viel Maram op dat haar vriendin zich op die momenten voor de camera bijzonder voelde. Die eenvoudige handeling, het vastleggen van een kwetsbaar moment, gaf haar vriendin een gevoel van betekenis. Dit was het begin van Marams fotografische odyssee. Fotografie vormde, zowel voor haar als voor haar vriendin, ‘een lichtpuntje in de duisternis’.

In 2022 nam Maram deel aan de Kunstweek in het AZC Amersfoort, en vervolgens aan een tentoonstelling in de Regenboogkerk in Hilversum. Deze ervaringen hielpen haar bij het herkennen van haar talent: het vermogen om emoties en momenten vast te leggen die ons allen verbinden, ongeacht onze achtergrond.
Maram ziet fotografie als een medium om bruggen te bouwen en verhalen uit te wisselen. Ze is ervan overtuigd dat we onder onze uiterlijke verschillen een inherente gelijkenis delen; ‘We denken dat we verschillend zijn, maar we lijken meer op elkaar dan we denken’.

Haar deelname aan New Voices betekent een mijlpaal op haar artistieke pad. Voor deze expositie gebruikte ze voor het eerst een camera in plaats van haar telefoon. Ze benadrukt het belang van groei en ontwikkeling en werkt aan het aanscherpen van haar vaardigheden en het verfijnen van haar artistieke expressie.

In haar werk voor New Voices focust Maram zich vooral op identiteit en het vrouwelijke perspectief. Met haar foto’s, die vaak donkere tonen bevatten en waarin ze speels gebruikmaakt van lichtbronnen, wil ze een sfeer van introspectie en complexiteit oproepen. De keuze voor vrouwen met diverse achtergronden maakt haar werk persoonlijker en verbindt haar dieper met haar eigen culturele afkomst.

Maram wil dat haar werk niet alleen aantrekkelijk is, maar ook uitnodigt tot reflectie en dialoog. De ware test voor haar is of haar beelden kunnen aanzetten tot de zo belangrijke dialoog, mensen kunnen samenbrengen en doen nadenken over alles wat we gemeenschappelijk hebben, maar wat zo vaak onopgemerkt blijft in het dagelijks leven. ‘Zo krijgen we de kans om onszelf en anderen beter te leren kennen.’

Portretfoto bovenaan: Gaid Abdo/Still walking productions
Foto: Maram Alsalahi

Waardeer dit artikel

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Media.

Mijn gekozen bedrag: € -

Over de auteur

Over de auteur

Somer Al-Abdallah

Somer Al-Abdallah (1984, Syrië) werkte in Syrië en Turkije als journalist en onderzoeker. In Nederland schrijft hij voor RFG magazine, Majalla.nl en het Friesch Dagblad en publiceerde hij meerdere artikelen in De Volkskrant. Van mei tot en met juli 2018 liep hij stage bij De Volkskrant. Sindsdien is hij als freelancer verbonden aan die krant en is NTR zijn vaste opdrachtgever. ‘Ik ben geïnteresseerd in onderwerpen als integratie, de situatie in het Midden-Oosten, religie, politiek en hoe de mensen denken en de verschillen (en overeenkomsten) tussen hen.’

Naar profielpagina