Hezbollah is gevaarlijker dan IS
9 januari 2020
door Omid Safari en
De Europese Unie erkent de politieke tak van Hezbollah niet als terreurorganisatie. Dat is onbegrijpelijk, vindt Omid Safari.
Op 3 januari doodde een Amerikaanse drone in Irak de Iraanse generaal Qassem Soleimani, hoofd van de Qads-brigade, het elitekorps van de Iraanse Revolutionaire Garde. Twee dagen later zwoor Hassan Nasrallah, de ‘secretaris-generaal’ van de aan Iran gelieerde Libanese beweging Hezbollah, wraak. In een speech vanuit Beirut beloofde Nasrallah dat Hezbollah over ter wereld (ook in Europa) aanvallen zou uitvoeren op Amerikaanse militairen en medewerkers van het Pentagon. Zij zullen in doodskisten terugkeren naar huis, dreigde Nasrallah.
Het wordt tijd dat Europa het gevaar van Hezbollah serieus neemt. Op dit moment maakt de Europese Commissie onderscheid tussen de politieke en de militaire tak van Hezbollah en wordt alleen de militaire tak aangemerkt als een terroristische organisatie. Nederland maakt dit onderscheid niet en pleit al sinds 2004 voor plaatsing van Hezbollah op de terreurlijst van de EU en het bevriezen van de tegoeden van de organisatie. Het Verenigd Koninkrijk deed Hezbollah — inclusief de politieke tak — in mei 2019 volledig in de ban.
Op 19 december nam ook het Duitse parlement een resolutie aan waarin werd opgeroepen om alle activiteiten van de militante Libanese organisatie Hezbollah in Duitsland te verbieden. De Duitse regering zal actief gaan lobbyen bij andere EU-landen en bij de Europese Unie om dit voorbeeld te volgen. Vooralsnog heeft geen enkele EU-buitenlandchef gehoor gegeven aan de oproepen om Hezbollah te erkennen als een terroristische organisatie. In het licht van de crisis in de verhouding tussen de VS en Iran en de dreiging van een grootschalig gewapend conflict in het Midden-Oosten, is die positie onhoudbaar.
IS is niet de enige terreurbeweging
We zijn allemaal bekend met het geweld van IS in het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Deze terreurbeweging, die misbruik maakt van de islam en de sharia, heeft in Syrië, Irak en andere landen vele onschuldige slachtoffers gemaakt. Helaas zijn we na de ondergang van IS niet verlost van religieus extremisme en terrorisme. Er bestaan meerdere terroristische groepen in de wereld, met name in het Midden-Oosten. Veel van deze groepen — waaronder Hezbollah, Hamas, Taliban en Al-Queda — worden georganiseerd, beschermd en ondersteund door de Islamtische Republiek Iran. Hezbollah is van al deze organisaties het grootst en machtigst.
Volgens officiële rapporten van Amerikaanse inlichtingendiensten en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken, maar ook volgens sommige Hezbollah-leiders zelf, heeft Hezbollah de beschikking over meer dan 50.000 man, meer dan 150.000 raketten en een jaarlijkse budget van 1 miljard dollar. Een groot deel van de financiering is afkomstig van Iran. Ook verdient Hezbollah geld met de smokkel van wapens en drugs en het witwassen van geld (onder meer in sommige landen in Afrika).
Terroristische activiteiten in de VS
Het betekent dat Hezbollah veel invloed heeft in meerdere landen ter wereld. Het stelt haar in staat om terroristische acties organiseren wanneer zij wil, of wanneer er een opdracht komt van de Quds-brigade, onderdeel van de Iraanse Revolutionaire Garde. Zo is al langer bekend dat Hezbollah actief is in Noord-Amerika.
Eerdere onderzoeken naar deze activiteiten spitsten zich toe op de fondsenwerving- en witwasactiviteiten van de groep, en op logistieke activiteiten vanuit Vancouver en Miami. In 2017 bracht de vervolging en veroordeling van de Hezbollah-medewerker Ali Kourani in New York nieuwe en verontrustende nieuwe informatie aan het licht over de schaal van de activiteiten van Hezbollah in de Verenigde Staten en Canada.
Na de arrestatie van Kourani stelde Nicholas Rasmussen, directeur van het Amerikaanse National Counterterrorism Center, dat aanvallen van Hezbollah op Amerikaanse bodem niet konden worden uitgesloten: “It’s our assistent that Hezbollah is determined to love itself a potential homeland option as a critical component of its terrorism playbook.”
Op het moment dat Rasmussen zijn uitspraak deed, was de informatie waarop hij zich baseerde nog niet openbaar. Meer werd duidelijk in mei 2019, toen Kourani door een New Yorkse jury alle schuldig werd bevonden aan terroristische activiteiten, waaronder het bespioneren van de FBI, de Amerikaanse geheime dienst, en een wapenmagazijn van het Amerikaanse leger.
Wereldwijd netwerk
Een analyse van de destructieve recente geschiedenis van Hezbollah suggereert een hechte samenwerking met de Quds-brigade, sponsor van meerdere extremistische sjiitische groeperingen in het Midden-Oosten. De relatie tussen Iran en Hezbollah werkt twee kanten op. In de jaren tachtig werd de groepering geleid door Iran. Met hulp van Iran, en in minder mate dankzij politieke en militaire assistentie van Syrië, bouwde Hezbollah vanaf 1982 aan een operationele infrastructuur. In de jaren negentig ging Hezbollah onafhankelijker opereren en positioneerde het zichzelf als een legitieme speler binnen het Libanese politieke systeem.
Iran gebruikt Hezbollah om haar strategische belangen in het buitenland te verdedigen, terroristische aanslagen te plegen en te strijden tegen Israël. Het internationale netwerk van de Iraanse inlichtingendiensten, de Revolutionaire Garde en Iraanse ambassades werd en wordt ingezet om het wereldwijde terroristische netwerk van Hezbollah te versterken.
Spoor van terreur
Dit zijn enkele van de belangrijkste acties van Hezbollah in de afgelopen veertig jaar:
- Bomaanslag op het Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA), een joods cultureel centrum in Buenos Aires, Argentinië. Er vielen 85 doden, die vrijwel allemaal joods waren. (1994)
- Aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet, Libanon. Meer dan zestig mensen kwamen om het leven. (1983)
- Aanslag op barakken in Beiroet waar Amerikaanse en Franse soldaten waren gelegerd. 299 doden, waaronder 220 Amerikaanse mariniers en 58 Franse paratroopers. (1983)
- Mislukte aanslag op de (gevluchte) laatste premier van Iran, Shapour Bakhtiar, in Parijs. De aanslagpleger was de aan Hezbollah gelieerde terrorist Anis al-Naqqash. (1980)
- Actieve rol in het onderdrukken van demonstraties in Iran (de ‘Groene beweging’) in 2009.
- Het trainen van Palestijnse milities van onder meer Hamas en de Islamitische Jihad.
- Steun aan verschillende gewapende groeperingen in het Midden-Oosten, zoals de Houthi’s in Jemen en de PMF (Popular Mobilization Forces) in Irak.
Dit alles laat zien dat Hezbollah een levensgevaarlijke terroristische groepering is met militaire en economische macht in veel delen van de wereld. De Europese inlichtingendiensten moeten zich daarvan bewust worden en meer tijd en energie steken in het monitoren van deze terroristische organisatie.
Het feit dat de EU alleen de militaire vleugel van Hezbollah op zijn terreurlijst heeft geplaatst, betekent dat Hezbollah in de meeste landen van de EU nog altijd vrij kan opereren. Dit vormt een enorme potentiële bedreiging voor de veiligheid van Europa. Het wordt tijd dat de EU het gevaar van Hezbollah onderkent en de groepering volledig in de ban doet.
Vertaling: Rob Hartgers
Over de auteur
Over de auteur
Omid Safari
Omid Safari is een Iraanse journalist, schrijver, vertaler en radio- en tv-presentator die sinds drie jaar in Nederland woont.