Betaalde seks in Iran – niks mag, veel kan

19 februari 2021

door Omid Safari en

Betaalde seks in Iran – niks mag, veel kan

Al veertig jaar proberen de leiders van Iran de bevolking haar op islamitische leest geschoeide wetten en regels op te leggen. Zo is prostitutie streng verboden. Maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat. Iraniërs zijn creatief in het bedenken van manieren om de restricties te omzeilen. 

Eén van de meest omstreden onderwerpen in het hedendaagse Iran is prostitutie. Hierop staan strikte straffen, waaronder zelfs executie. In Iran vinden – ondanks het verbod hierop – seks buiten het huwelijk en prostitutie op verschillende manieren alsnog plaats.  Allereerst is er straatprostitutie: vrouwen met speciale make-up zoeken klanten in de straten van rijke en welvarende buurten. Deze vorm van prostitutie is niet veilig, omdat een gezondheids- of veiligheidscontrole niet mogelijk is. In sommige gevallen leidt zo’n afspraak tot verkrachting.

Tijdelijk huwelijk

Dankzij de mullahs (islamitische geestelijken) kent Iran ook de mogelijkheid van een ‘tijdelijk huwelijk’. De vrome schriftgeleerden baseren zich hierbij op uitspraken in de Koran. Het tijdelijke huwelijk is alleen bedoeld voor gescheiden vrouwen of weduwen, maar nooit eerder getrouwde vrouwen kunnen met toestemming van hun vader ook een dergelijk huwelijk aangaan. Vooraf wordt besproken wat de ‘bruidsschat’ is en hoe lang het ‘huwelijk’ zal duren. Dat kan ook een uur zijn.
Van oorsprong is zo’n tijdelijk huwelijk bedoeld om dakloze, alleenstaande, gescheiden vrouwen of weduwen te ondersteunen, maar in bijna alle gevallen is het doel om seks te kunnen hebben. Als gevolg van een besluit van de religieus leider van de Iraanse Republiek, ayatollah Ali Khamenei, kan een vrouw dagelijks meerdere mannen trouwen, mits zij de toegestane manieren van anticonceptie gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Dit is de enige legale manier van seks en prostitutie in Iran.
Door de ‘religieuze prostitutie’ zijn pelgrimssteden als Qom en Mashhad de red light districts van Iran geworden. Jaarlijks reizen sjiitische mannen vanuit Irak en andere landen in het Midden-Oosten naar deze steden om goedkope seksavonturen te hebben. Op grond van citaten van sjiitische ouderlingen geloven zij dat dergelijke seks grote voordelen biedt, zoals de weg naar het paradijs.

Iraanse Marktplaats 

De Iraanse tegenhanger van Marktplaats heet Diwar. Iraanse media signaleren op Diwar de laatste jaren steeds meer advertenties van prostituees. Zo wordt bijvoorbeeld reclame gemaakt voor schoenen met hoge hakken, waarbij de gepubliceerde prijs van de schoenen eigenlijk de prijs is die voor de vrouw betaald moet worden. Als er staat dat de schoenen in een doos geleverd worden, dan betekent dit dat de vrouw een huis heeft waar de seks plaats kan vinden. De man moet daarvoor dan wel extra betalen. Als er staat dat er een verkoopcontract bij geleverd wordt, dan betekent dit een mogelijkheid tot een tijdelijk huwelijk.
Mannen plaatsen over het algemeen advertenties waarin ze zeggen te zoeken naar een ‘vrouwelijke secretaresse’ of ‘masseuse’. Dergelijke advertenties zijn ook op allerlei andere social media-kanalen te vinden. Omdat ook hier geen controle mogelijk is, is dit systeem niet vrij van gevaar voor fraude, diefstal, misbruik, verkrachting en zelfs moord. Gezien de slechte economische situatie in Iran zijn er toch vrouwen die de risico’s voor lief nemen, zelfs als zij kinderen hebben.

Sugar parents 

Een meer recent fenomeen, is dat van de ‘sugar daddy’ en de ‘sugar mama’. Rijke, oudere vrouwen en mannen bieden jongere, aantrekkelijke sekspartners een goed en luxueus leven in ruil voor seks. Soms zijn deze sugar daddy’s en mama’s wel nog getrouwd, maar mogen zij niet officieel scheiden van hun partner. Op deze manier kunnen zij alsnog hun dromen waarmaken.
De toename van prostitutie in Iran wordt in de hand gewerkt door de aanhoudende economische crisis, die veel Iraniërs in extreme armoede heeft gestort. Voor sommigen is prostitutie de enige manier om nog in een inkomen te voorzien.

Beeld: David Selsky (via Flickr /CC BY-NC-ND 2.0 )

Waardeer dit artikel

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en onze inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Zo help je onze journalisten en RFG Media.

Mijn gekozen bedrag: € -

Over de auteur

Over de auteur

Omid Safari

Omid Safari is een Iraanse journalist, schrijver, vertaler en radio- en tv-presentator die sinds drie jaar in Nederland woont.

Naar profielpagina