Op zoek naar een thuisgevoel
10 januari 2025
door Besan Zarzar en
Journalist en podcastmaker Besan Zarzar onderzoekt de complexe thema’s van identiteit, verbondenheid en het gevoel van thuis zijn in gesprek met twee jonge, van oorsprong Palestijnse, zussen. Hierover maakte ze de podcast ‘Op zoek naar een thuisgevoel’.
Als Palestijnse van oorsprong, Syrische van geboorte en opvoeding, en (sinds zes jaar) Nederlandse van nationaliteit, worstel ik al jaren met vragen en gevoelens over identiteit en verbondenheid. En in deze turbulente tijden in de wereld zijn ze relevanter dan ooit.
Vragen van deze tijd
Recent bereikten ons berichten over de bevrijding van Syrië van het Assad-regime. Sommige Nederlandse politici ontkennen het bestaan van het Palestijnse volk, terwijl de oorlog in Gaza voortduurt. Ook zien we een toenemende polarisatie en groeiende discriminatie. Dit alles heeft me ertoe aangezet om dieper in deze kwesties te duiken.
Vragen zoals: wat betekent thuisgevoel? Wanneer noem je een plek thuis? Is een ID-kaart of een paspoort voldoende om je ergens thuis te voelen? Wat als je herinneringen en je gevoel van verbondenheid voortkomen uit een plek waar je geen staatsburger bent? En wat als je woont in een land waarvan je de nationaliteit hebt, maar waarin je ook wordt afgewezen?
Samen op zoek
Dit zijn geen vluchtige, voorbijgaande gedachten. Ze maken deel uit van de dagelijkse realiteit van velen, waaronder ikzelf. Daarom heb ik de documentaire-podcast ‘Op zoek naar een thuisgevoel’ gemaakt, waarin ik mijn persoonlijke ervaringen deel. Die verken ik in gesprek met de zussen Farah (19) en Marah (18), die drie jaar geleden alleen naar Nederland kwamen.
Ik nodig jullie uit om mijn gesprekken met Farah en Marah te beluisteren en samen met ons op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen.
Beluister de podcast ‘Op zoek naar een thuisgevoel’ op NPO Radio 1.
Over de auteur
Over de auteur
Besan Zarzar
Journalist en radiomaker Besan Zarzar (1989, Syrië) werkte als freelancer in Syrië, Egypte en Frankrijk. Haar opdrachtgevers waren onder meer Al Jazeera, BBC Arabic, Al Aan TV en ARDD. In 2014 vluchtte ze naar Nederland, waar ze heeft gewerkt voor Haarlems Dagblad en NTR. Sinds januari 2024 is ze trainee onderzoeksjournalistiek bij RFG vanuit de Jong Talent-regeling van Fonds BJP.