Stap op de fiets en je bent ineens een Nederlander
28 november 2024
door Ghulamullah Habibi en
Wil je meedoen in Nederland? Dan moet je fietsen, zegt de Afghaanse journalist Ghulamullah Habibi. Op elk moment van de dag zie je mensen fietsen: van jong tot oud, man of vrouw, rijk of arm. Ook zijn twee landgenoten, Sayed Sadaqat en Taib Afghan, zien dit: “Het is verrassend, maar iedereen fietst hier.”
Mijn eigen ervaring met fietsen in Nederland begon in 2021. Toen moest ik weer fietsen, na 12 jaar niet te hebben gefietst. Ik was meteen onder de indruk van hoeveel mensen er fietsten en hoe goed de fietspaden zijn. Een fiets repareren heb ik nog nooit gedaan. Gelukkig is dat niet vaak nodig; de wegen in Nederland zijn goed, dus de kans dat de fiets kapot gaat, is klein. Fietsen in Nederland is ook verrassend goedkoop, vooral als je denkt aan hoeveel je erdoor kunt besparen op het openbaar vervoer of de auto.
Heel veel fietsen
Mijn landgenoten Sayed Sadaqat (32) en Taib Afghan vinden Nederland ook een fietsland. Sayed vluchtte in augustus 2021 uit Afghanistan naar Nederland, nadat de Taliban de macht had overgenomen. Nu woont hij in Middelharnis, een dorp in Zuid-Holland. Zijn 1e indruk van Nederland? De enorme hoeveelheid fietsen en het feit dat iedereen ze gebruikt. “In Afghanistan fietsen vooral kinderen of mensen die geen ander vervoer hebben. Hier fietst iedereen, van arm tot rijk. Dat verraste me enorm”, zegt Sayed.
Hij vertelt dat hij in Nederland anders naar fietsen is gaan kijken. In Afghanistan is fietsen niet populair door de slechte wegen en het gevaarlijke verkeer als grootste obstakels. “In grote steden zoals Jalalabad zijn er geen verkeersregels en slechte wegen. Hier in Nederland zijn er gelukkig brede fietspaden en duidelijke regels die fietsers beschermen”, legt hij uit. “Ik hoef ook niet bang te zijn om aangereden te worden.” Volgens Sayed maakt dit fietsen in Nederland veel fijner.
Tweedehands fiets
Toch had Sayed niet verwacht dat een fiets in Nederland zo duur zou zijn. “Sommige fietsen kosten hier meer dan een auto”, zegt hij lachend. Voor veel mensen kan dit een verrassing zijn, omdat fietsen vaak gezien worden als goedkoop vervoermiddel. Uiteindelijk koos Sayed een tweedehands fiets. Dit is ook de keuze van veel Nederlanders, vanwege de prijs.
Sayed merkt dat mensen in Nederland niet alleen fietsen om geld te besparen, maar ook om gezond te blijven. “Nederlanders vertelden me dat fietsen goed is voor je gezondheid. En ik voelde dat zelf ook al snel”, zegt hij. Nu fietst Sayed elke dag met plezier. “Het is makkelijk, veilig en je komt overal.” Hij raadt anderen die nieuw zijn in Nederland aan om een fiets te kopen. Zo leer je snel je nieuwe omgeving kennen.
Vooral als je nog niet lang in Nederland woont, geeft fietsen je vrijheid en flexibiliteit. Fietsen zijn overal beschikbaar. Betaalbare tweedehands fietsen vind je bijvoorbeeld in kringloopwinkels of op Marktplaats. Daarnaast zijn er fietspaden door heel Nederland. Meestal zijn die gescheiden van autowegen.
Ook Taib, die 3 jaar geleden met zijn kinderen naar Nederland kwam, vertelt dat fietsen in Nederland totaal anders is dan in Afghanistan. “In Afghanistan reed ik liever auto, omdat fietsen daar bijna niet mogelijk is. Er zijn geen regels voor fietsers”, legt hij uit. Maar dat veranderde toen hij naar Nederland kwam. “Nederland is een van de meest fietsvriendelijke landen ter wereld. De overheid maakt het makkelijk om met de fiets te reizen en zorgt goed voor de veiligheid van fietsers.”
Vrijheid
Toen Taib in Nederland aankwam, bleef hij eerst in een noodopvanglocatie en daarna in een asielzoekerscentrum (AZC)
in Nijmegen. Hij gebruikte vaak de fiets om te reizen. “Ik kon alles bereiken met de fiets: de supermarkt, het centrum, zelfs het ziekenhuis. Het gaf me veel vrijheid”, zegt hij.
Nu heeft hij zijn Nederlandse rijbewijs gehaald – een Afghaans rijbewijs is hier niet geldig – en rijdt hij minder op de fiets. Maar hij raadt anderen aan om zeker de fiets te proberen: “Het is een makkelijke manier om Nederland te ontdekken en actief te blijven.”
Fietsen in Nederland heeft dus meer voordelen dan alleen de lage kosten. Het helpt je gezond te blijven en is een leuke manier om de omgeving en cultuur te leren kennen. “Voor veel Nederlanders is fietsen een belangrijk deel van hun dagelijks leven”, vertelt Sayed tot slot. “Het is een manier om snel deel uit te maken van de cultuur. Daarom raad ik iedereen die nieuw is in Nederland aan om zo snel mogelijk op de fiets te stappen.”
Foto door Ghulamullah Habibi
Dit artikel kwam tot stand in opdracht van RefugeeHelp.