Paulien Bakker

Ik kom uit een gereformeerd gezin waarin veel in zwart/wit werd gedacht; in goed of fout. Al van jongs af aan zocht ik naar de gevoelslaag daaronder. Om van zwart/wit naar kleur te gaan, zul je je moeten kunnen verplaatsen in een ander. Toen ik veel vanuit Irak verslag ging doen voor Nederlandse media als de Volkskrant en Vrij Nederland, heb ik me verdiept in storytelling. Ik was een van de oprichters van de Stichting Verhalende Journalistiek en schreef onder meer het literaire non-fictieboek Wat volgt op een vergissing, over een gezin in Irak waarvan één kind radicaliseert.

Hoe trek je de aandacht? En hoe vertel je een gelaagd verhaal voor verschillende groepen? Als verhalend journalist heb ik jarenlange ervaring in on- en offline storytelling, vaak op meerdere podia. Als psycholoog heb ik een fascinatie voor cultuurverschillen, trauma en ontwikkeling. Ik heb altijd gewerkt als journalist en veel tijd doorgebracht in met name Irak en Rwanda. Tegenwoordig coach ik schrijvers, journalisten en fotografen die werken aan grote (vaak eigen) projecten. Ik help je om in een brei van informatie het emotionele hart van je verhaal te vinden.

Ik wil makers inspireren en versterken om verhalen te vertellen die beklijven. Dat doe ik omdat ik streef naar een wereld waarin ieder perspectief wordt ontvangen met nieuwsgierigheid. Want pas dan kunnen we allemaal geïnformeerde keuzes maken.

schrijfkracht.nl

(Foto Paulien: Rafael Philippen)